大学院生のPloybussara Gomasangさんが、2017年度エコマテリアル国際会議において優秀口頭発表賞を受賞しました。

【受賞者】Ploybussara Gomasangさん(博士課程1年 機能制御システム専攻 )

【指導教員】上野 和良 教授(電子工学科)

発表題目
High Temperature and High Humidity Accelerations to Estimate the Lifetime of Cu Metallization for LSIs

【発表内容】
The purpose of our present research is to establish the lifetime prediction model for Cu metallization under the high accelerated degradation test (ADT) for development of reliable Cu interconnects with longer lifetime such as 100 years. We have studied the oxidation of Cu under a high temperature and high humidity at various temperatures. We found that bare Cu metallization is potentially more sensitive to moisture than conventional Al metallization.
This work supports to improve long-lifetime of Cu metallization used in a long-term storage device to increase more than 100 years. Results suggest the importance to improve the Cu film to against the oxidation from moisture in the future.